THE ROYAL HOUNDS – A WHOLE LOT OF NOTHIN’

Artiest info
Website
facebook

 

Leadzanger en contrabassist Scott Hinds uit Nashville, de Braziliaanse gitarist Matheus Canteri uit Sao Paulo en de uit Dallas, Texas afkomstige drummer-organist Nathan Place vormen sinds een aantal jaartjes samen het country- en bluegrasstrio ‘The Royal Hounds’ uit Nashville, Tennessee. Hun allernieuwste plaat ‘A Whole Lot Of Nothin’” is de opvolger van het album “Low Class Songs For High Class People” uit 2019 en zou de definitieve doorbraak moeten inluiden voor deze roots-rock’n’rollers die live telkens weer voor dynamische optredens weten te zorgen wat hen de titel van meest originele live-band uit Nashville opleverde.

De drie bandleden tekenden samen voor de rol van albumproducer maar de opname van deze plaat in de ‘Blackbird Studio’ in Nashville was in handen van John McBride (de echtgenoot van zangeres Martina McBride) en van Jeremy Cottrell die ook achter de knoppen zat bij albums van o.a. Jim Lauderdale en Raul Malo van ‘The Mavericks’. De mixing van de nummers werd uitgevoerd door Alberto Vaz, gekend van zijn werk voor o.a. Vince Gill en Sheryl Crow. Gastmuzikanten bij de opname waren Rory Hoffman op orgel en accordeon, Eddie Lange op pedal steel en Aaron Till op fiddle.

In dertien knap gevarieerde tracks bewijzen ‘The Royal Hounds’ op dit vijfde album van het trio dat ze een permanente plaats verdienen in de wereld van honky-tonk, country, bluegrass en rock’n’roll. Alle nummers zijn 100% origineel en werden tijdens de lange corona-lockdownperiode door de bandleden gecomponeerd met een hoofdrol die weggelegd was voor Scott Hinds voor het schrijven van teksten en muziek voor tien van deze 13 songs.

Er zitten pure rockabilly-nummers bij met de albumopenende song “Cheap Drunk” en het komisch bedoelde “I Hope You Go To Hell”, maar we krijgen ook klassieke countryliedjes zoals “Invitation To Be Lonely”, het walsende “The Jukebox Is Broken”, albumtiteltrack “I Got A Whole Lot (Of Nothin’)” en de swingende countryrockers “I Just Can’t Two-Step” en het grappige “Krismastofferson”. Daarnaast kunnen we ook mateloos genieten van leuke bluegrass-deuntjes in “Pickin’ In The Graveyard” (zie video) en “In The Rickety Pines” of van het zeer meezingbare hoempapa-accordeonliedje “Bring Out The Barrel Of Beer” en de opmerkelijke gitaarinstrumentaaltjes “Door Number Three” en rocktune “Corn Fritters”. Er is voor elk wat wils dus op het uitstekende album “A Whole Lot Of Nothin’” van ‘The Royal Hounds”. Ze krijgen hier van ons dan ook ons zeer goedkeurend geblaf: ‘Woef Waf Woef!’

(valsam)